När man ska börja med skidåkning är det viktigt att man rätt utrustning för den typen av åkning man ska göra, som man kan se som exempel är freeskiers, såna som åker offpist, som har väldigt breda skidor för att få ett bättre flyt i pudersnön. Dessa skidor brukar också ofta ha formen av halvmåne (lite överdrivet). Den vanligaste böjningen man ser på skidor kallas för camber, böjningen för offpist skidorna kallas för rocker. Rocker och camber är motsatsen till varandra, camber ger mer tryck i fram och bak på skidorna som leder till bättre kontroll i svängarna i pisten, medans rocker ger mycket bättre flyt i pudersnö.

Hjälm är ett absolut måste, speciellt när man ska börja åka då man då oftast åker i pistbackar där många andra lär sig och dessa backar är rätt hårda, så en bra hållbar hjälm är en riktigt bra investering: Här hittar ni info om en hjälm med bra kvalite POC Fornix BC MIPS. Den hjälm jag använder har räddat mig ett antal gånger från ordentliga hjärnskakningar eller ännu värre, så jag kan mycket väl bekräfta att en bra hjälm är viktigt.

Goggles är inget man behöver ha stort fokus på i början, men det kan vara bra att pröva ett par stycken innan man köper ett så dem sitter skönt. Personligen tycker jag att det är väldigt skönt med stora goggles, då man ser lite mer åt sidorna, eller ja det känns som det och det kan lugna en lite, jag har inte testat hur stor skillnaden är. Själv så använder jag stora goggles med glas för klart och halvklart väder, Everest Sphere Goggle U är väldigt bra och fungerar även med vanliga glasögon under.

När man köper stavar bör man tänka på längden. Det vanligaste som passar bäst (enligt mig) är att när du håller i staven så ska armen vara i en 90 graders vinkel (så som bilden visar). Detta medför en bra stabilitet i båda offpist och pist, såväl som när du ska stalka dig fram på plan mark. Man kan nästan alltid se på dem som åker i parken att deras stavar är lite mindre än hälften så långa som en stav jag beskriver, detta då för att man inte vill att staven ska komma i vägen när man railar, hoppar, gör tricks etc.

När man köper skidorna så bör man tänka på vilken typ av åkning man vill börja lära sig. I början bör man också köpa ett par billigare nybörjare skidor, eller bara hyra beroende på hur mycket du kan åka. Kan du åka mer än tre veckor under säsongen är det bättre att köpa ett par billiga skidor att börja med men om man är begränsad till en vecka eller mindre skulle jag säga att det är bättre att hyra. Längden på skidan bör vara lite längre än dig själv om du vill åka offpist och såklart något bredare än en vanlig pist-skida. Detta är något som jag har upptäckt vara enklare, då med en kort skida känns det som man har mindre kontroll i pudersnön vilket inte blir så skönt. Skidorna på bilden är mina egna och är lika långa som mig själv (182cm), de är allround skidor som är 127mm i toppen och 97mm i midjan vilket ger ett bra grepp i både offpist som i pist.